Nieuwe uitrusting! New Gear!

(For English, see below!)

Al een tijdje ben ik op zoek geweest naar een nieuwe uitrusting. De afgelopen twee jaar kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik werd gehinderd door mijn oude, doch zeer geliefde beestje, de Olympus E-510. Ondanks dat dit, back in the day, een van de beste consumenten-DSLR’s was, is hij onderhand toch echt wel verouderd. Zo moest ik het bijvoorbeeld nog doen met een 10mp sensor, en slechts 3 (!) autofocuspunten…

Ik heb er heel lang over nagedacht en uitgezocht welke camera het nou moest worden. Welke was het meeste geschikt voor autosportfotografie? Essentieel hierbij zijn dan een goed aantal frames per seconde (fps), snelheid van de processor en razendsnelle autofocus. Daarnaast wilde ik niet opnieuw snel tegen beperkingen van de camera aanlopen, en wilde daarom gaan voor een high-end camera die lang mee zou gaan. Vele kandidaten passeerden de revu: van Nikon de D810, de D750, de D610 en de D7200. Bij Canon keek ik naar de 5D mk. III, de 6D en de 7D mk. II.

Eerst wilde ik graag een full-frame camera. Mijn overwegingen hiervoor waren vooral de kwaliteiten bij weinig licht en de beeldkwaliteit. Voordeel bij autosportfotografie dat APS-C camera’s dan weer hebben is de crop-factor (1.6x voor Canon en 1.5x bij Nikon). Hiermee wordt de brandpuntafstand van je lens ‘verlengd’ met de cropfactor ten opzicht van een full-frame camera. Zo wordt een 70-200mm lens, op een APS-C camera van Nikon, werkelijk een 105-300mm lens. Je kunt dus met een APS-C verder ‘inzoomen’ dan met full-frame, iets wat een voordeel is als je ver van de baan staat. Voor meer info over dit verschijnsel klik je hier. Van de full-frame camera vielen de 5D mk III en de D810 echter al snel af vanwege de prijs. Ik had aardig wat te besteden, maar dit werd mij toch iets te gortig.

Daarna heb ik de twee overgebleven full-frame camera’s (D750 en 6D) afgezet tegen de APS-C equivalenten (D7200 en 7D mark II). Mocht je trouwens graag droge specs van camera’s met elkaar vergelijken, zou ik zeker www.cameradecision.com aanbevelen. Kies daar voor de ‘1-on-1 comparison’ en alles wijst zich vanzelf. De D750 kan in specs zoals AF-punten, megapixels en aantal fps goed meekomen met de nieuwere D7200 en 7D mark II. Echter, hij is wel zo’n € 1000,- duurder. Ondanks de betere prestaties van de D750 bij weinig licht / hoge ISO (vanwege grotere pixels) en iets meer fps (6,5 tegen 6) dan de D7200, was dit me niet het prijsverschil waard. De D750 viel ook af.

Aan de Canon kant van het spectrum waren min of meer dezelfde verschillen. De 6D presteert beter bij weinig licht, is met smartphones, tablets etc. te verbinden via Wi-Fi en heeft een ISO die tot 102.400 gaat. In tegenstelling tot de Nikon-familie is het prijsverschil tussen de 7D en de 6D maar € 200,-. Wat nog te overzien is. Echter, de 6D stamt uit 2013, en de geruchten gaan al een tijdje dat de 6D mark II binnenkort wordt aangekondigd (zie bijvoorbeeld hier). Aangezien ik niet binnen een aantal maanden al met een oud model camera wilde rondlopen, viel de 6D ook af…

Hield ik nog over de Canon 7D mark II en de Nikon D7200. Voor goede, grondige tests klik je voor de D7200 of voor de 7D mark II. Qua specs ontlopen de twee elkaar niet veel (zie ook hier). De D7200 heeft Wi-Fi en NFC, wat vooral handig is voor het snel delen van foto’s, is iets goedkoper (+/- € 300,-), en heeft iets meer megapixels (24,2 om 20,2). Ik heb echter toch voor de 7D mark II gekozen. Waarom? Een aantal redenen. Om te beginnen is men in verschillende reviews nagenoeg lyrisch over het nieuwe, razendsnelle, 65-punts autofocus system van de Canon. Die van de Nikon doet hier met 51-punten niet veel voor onder, maar bij de Canon zijn alle punten ook nog eens van het gevoeligere ‘cross-type’, tegen slechts 15 van de Nikon. Ook was ik erg gecharmeerd van de hogere fps, 10 tegen 6, waarmee je net wat minder kans loopt dat cruciale moment te missen. Een laatste punt wat voor mij meewoog, was de zeer uitgebreide mogelijkheden om alles tot in detail in te kunnen stellen. Ik heb het idee dat de 7D mark II meer ‘customizable’ is dan de D7200. Zo zijn er bijvoorbeeld 5 voorgeprogrammeerde autofocus-programma’s, speciaal toegesneden (lijkt het) op sportevenementen. Om bijvoorbeeld te kunnen focussen op snel door het beeld bewegende objecten, versnellende objecten of objecten die voor je onderwerp langs bewegen te negeren.

Wat uiteindelijk de definitieve doorslag gaf waren de lenzen van Canon uit de L serie. Een 70-200mm f/2.8 lens hebben de fabrikanten beide, en voor beide is tevens een Tamron en Sigma exemplaar te verkrijgen. In alle tests die ik heb gelezen is de conclusie dat de Sigma en Tamron (heel) dicht van de Canon en Nikon in de buurt komen, maar dat de fabrikanten toch net een voordeel hebben. Heel groot voordeel van de Canon is hier dat zij ook een goedkopere variant zónder Image Stabilizer (IS) hebben. De IS is bij autosportfotografie minder van belang omdat je onderwerp altijd beweegt. Ik zet op dit moment de Image Stabilizer al uit omdat deze de beweging van de auto’s probeert te corrigeren. Hierdoor wordt de foto eerder onscherp dan scherp… Nikon heeft alleen een 70-200mm f/2.8 lens mét IS, voor de lieve som van rond de € 2500,-. De variant van Canon, met IS, kost bijna € 2100,-. Maar de Canon zónder IS, is al verkrijgbaar voor € 1199,- (kies bij Kamera-Express voor een DEMOMODEL)! Een mooie besparing voor iets dat je als autosportfotograaf niet of nauwelijks gebruikt. Enige waar de IS nog weleens van pas komt is als je door de pitstraat loopt, maar hier voldoet een standaard-kitlens prima. Zie trouwens hier voor een test van alle Canon 70-200mm L-lenzen.

Daarnaast heeft Canon heel veel aandacht besteed aan de 2.0x III extender, waarmee alle Canon L lenzen compatibel zijn. Hiermee staat de 70-200mm lens, in combinatie met de APS-C sensor van de 7D mark II én de 2.0x III extender ongeveer gelijk aan een 220-640mm  equivalent op een full-frame camera.

Tot slot heeft Canon in de range L-lenzen een 100-400mm lens, voor als je echt ver moet zoomen. Op termijn wil ik deze nog heel graag hebben, maar voor nu kan ik heb ook huren, indien nodig.

Mijn keuze is dus uiteindelijk, met behulp van de Kamera-Express crew van de Superstore in Amsterdam, gevallen op het onderstaande. Heerlijk trouwens dat de mensen van Kamera-Express zo goed met je mee kunnen denken en niet te beroerd zijn om te zeggen dat je dingen niet nodig hebt. Zo vertelde zij mij bijvoorbeeld dat ik de 100-400mm lens prima kan huren, voor de spaarzame keren dat ik deze écht nodig zou hebben. Er was zelfs een autosportfotograaf aanwezig, wat natuurlijk altijd lekker praat!

DSC_3072

Ik hoop dat je leuk vond deze blog te lezen, schroom niet om een bericht achter te laten of vragen te stellen!

————————————————————————–

 

For quite a while now, I’ve been wanting to upgrade my gear. For the last two years I’ve felt like I was limited by my old, though very much loved, Olympus E-510. Although it was one of the best consumer DSLR’s back at the time (2007), it is definitely outdated today. For example, it only had a 10mp sensor and I  still had to work with not more than 3 (!) autofocuspoints…

Long have I deliberated which camera to buy. Which one was the best option for motorsport photography? Essential to this type of photography is a good number of frames per second (fps), processor speed and a fast, sensitive and accurate autofocus-system. I also didn’t want to meet the limits of the camera soon, so I wanted a highly customizable, high-end camera that would last a long time. Many candidates were considered: from Nikon the D810, the D750, the D610 and the D7200. From Canon I took a look at the 5D mk. III, the 6D and the 7D mark II.

In the beginning I wanted a full-frame camera. My arguments for a full-frame were mostly the image quality in low light and with high ISO conditions. One of the advantages APS-C sensor-size cameras have over full-frames, is their crop factor (1.6x for Canon and 1.5x for Nikon). This effectively increases your lens’ focal length by its crop-factor in comparison to on a full-frame camera. So a 70-200mm lens on a full-frame, becomes on a Nikon APS-C camera effectively the same as would a 105-300mm lens be on a full-frame. So with an APS-C camera you can ‘zoom’ more than on a full-frame, a especially nice advantage when you’re positioned further of the track. For some more info on this subject, click here. Out of all the full-frame camera’s, the 5D mk III and the D810 were discarded pretty quickly, simply because of their price. I had quite the budget, but this was a little bit too much…

Next, I compared the two remaining full-frames (D750 and 6D) to their APS-C counterparts (D7200 and 7D mark II).  By the way, if you want to compare the bare specs of camera’s 1-on-1, I would definitely recommend www.cameradecision.com. There, choose the button ‘1-on-1 comparison’ and compare away! The D750 in specs, like AF-points, fps and megapixels, can keep up well with its APS-C counterparts like the newer D7200 and 7D mark II. But… It’s about a €1000,- more expensive. Despite it’s better quality in low light, high ISO conditions (because of larger pixels), and slightly more fps than the D7200, this for me was not worth the price difference. The D750 was discarded.

On the Canon-side of the spectrum I found more or less the same differences. The 6D performs better in low light, high ISO conditions, easily connects with PC’s, smartphones and tablets through NFC and Wi-Fi and has an ISO-range up until 102.400. However the price difference was less (only about € 200,-) in favor of the 7D mark II. However, the 6D dates back to 2013, and rumor has had it for a while now that it’s soon to be replaced (for example check here). Besides, the 6D has a little bit of an outdated AF-system, with only 11 focus points and not all of the highly sensitive cross-type. Since I didn’t want to own an outdated camera within months, de 6D was discarded as well…

So the choice was now down to the D7200, Nikon’s consumers flagship, and the 7D mark II, it’s Canon equivalent. For some good, solid in depth (understandable) reviews, see for example here for the D7200 or here for the 7D mark II. In specs, the two don’t differ too much (also see here). The D7200 has NFC and Wi-Fi compatibility, that especially comes in handy when you want to quickly share your work, is a little bit cheaper (around € 300,-), and has slightly more megapixels (24,2 against 20.2). However, I’ve chosen for the 7D mark II. Why? For a couple of reasons. First, in many reviews I’ve read, reviewers are especially lyrical about the 7D’s new, upgraded, superfast 65-AF system. Nikon’s AF-system is not much less, with 51 points, but they are not all of the sensitive ‘cross-type’, only 15… I was also charmed by the frames per second (10 vs. 6), so you less run a risk of missing that one key moment. A final advantage over the D7200 was that the 7D is highly customizable, more than it’s Nikon counterpart and is highly tailored for sports-photography. For example, it has 5 special AF-programs to for example focus on objects that accelerate quickly, move through your frame quickly, or to ignore fast moving objects that move in front of your subject.

The final thing that led to my choice for the Canon was Canon’s lens-spectrum, specifically the L-series. Both manufacturers have a 70-200mm f/2.8 lens, and for both camera’s you can also go for a Tamron or Sigma alternative. In every test I read however, the conclusion was that although Tamron and Sigma come close, they can’t beat their Nikon/Canon counterparts. Huge advantage of Canon is, that they offer a 70-200mm f/2.8 without an Image Stabilizer (IS). When photographing motorsports, the IS is of less importance, since your subject itself is already moving. I usually turn the IS off, since images in general  become rather blurry than sharper. Nikon only offers a 70-200mm f/2.8 lens with IS, for the nice sum of around € 2500,-. Canon offers the same for around € 2100,-, but they also offer one without IS. This one is already available for as little as € 1199,- (ask your retailer for a DEMOMODEL). A very nice saving for something you hardly ever use as a motorsport-photographer. The only occasion it might sometimes come in handy, is when you’re photographing in the pitlane. But if you really feel you need an Image Stabilizer, a simple EF-S 18-135mm IS STM will do just fine (and why not turn up your aperture and shutterspeed?). By the way, check here for a nice comparison of all Canon L 70-200mm lenses.

Also, Canon has put a lot of effort in its EF 2.0x III extender, compatible with almost all L-series lenses. With this attached to your 70-200mm lens on the 7D’s APS-C sensor, it effectively becomes a 220-640mm f/5.6 lens equivalent to a full-frame camera.

Finally, in Canon’s large range of L-series lenses, they offer the 100-400mm, for if you really have to go far. In the future I would love to own this lens, but for now, I can rent it if necessary.

So to conclude, here’s what I finally ended up buying:

DSC_3072

I hope you enjoyed reading this post, feel free to leave a comment or ask me questions!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s